torstai 7. toukokuuta 2009

Wappu

Joulu on joka vuosi, mutta wappu vain kerran vuodessa. Siis teekkariwappu ainakin. Samppa oli mukanamme piknikillä koskenrannassa seuraamassa fuksikastetta ja nauttimassa uskomattoman hienosta kevätpäivästä.

Sorin aukion laidalla (1.5.2009) © Jukka Varjo

Kuulemani mukaan osa sealyhameista osaa istua luonnostaan kuten Samppa alla olevassa kuvassa istuu. Sampalle tällainen täytyi opettaa erikseen, mutta yllättävän nopeasti elukkamme sisäisti jutun juonen. Olen iloisesti yllättynyt siitä, kuinka nopeasti Samppa keksii mitä sen halutaan tekevän kun sille lähtee jotain uutta temppua opettamaan - johtuen todennäköisesti loputtomasta ahneudesta ruokaan.

Piknikillä koskenrannassa (1.5.2009) © Jukka Varjo

Ongelmana mielestäni tällä hetkellä temppujen opettamisessa on se, että Samppa ei helposti yhdistä komentoa siihen mitä pitäisi tehdä. Eleillä ja liikkeillä asiat sujuvat huomattavasti paremmin, vaikka usein tapahtuu sitä, että ahneuksissaan Samppa esittää koko repertuaarinsa makupalan toivossa, mikä ei nyt se pointti kuitenkaan ole.
Kohtalaisen tuoreena koiranomistajana olen todennut sen, että koira oppii sisäistämään käskyt syvemmin todella hitaasti. Sain kuulla, että vasta noin 2000 toiston jälkeen komennot alkavat toimia niinsanotusti selkäytimestä. Näidenkin toistojen täytyy tapahtua eri ympäristöissä ja eri tilanteissa. Harjoittelun alla on nyt käskyjen vastaanottaminen kauempaa, sekä jotain niinkin yksinkertaista kuin maahan. Muodikkaan klisesesti ilmaistuna temppujen ja käskyjen oppimiseen liittyy kolme asiaa: kertaus, kertaus ja kertaus.

0 kommenttia: