perjantai 8. toukokuuta 2009

Kanna! Kanna! Kanna!

Kun jotain sanaa toistaa tarpeeksi monta kertaa niin sanasta katoaa yhteys asiaan johon sana viittaa. Minulle kävi näin sanan "kanna" kanssa kun aamulla yritin opettaa Samppaa kantamaan lehteä.
Aamulehti ei kestänyt harjoittelua (8.5.2009)
Pitää muistaa, että koira ei opi uutta taitoa kunnolla päivässä eikä edes kahdessa. Harjoittelua ja toistoa tarvitaan paljon, varsinkin jos kyseessä on temppu, joka muodostuu useammasta osasta.
Tullessani Sampan kanssa aamulla ulkoa sisälle nappasin lehden alakerran postilaatikosta ja annoin lehden sampalle kuten kepin. Suureksi ilokseni Samppa piti lehteä suussaan hissimatkan ylös ja meinasi lopulta viedä lehden parvekkeelle, joka on monen kepin viimeinen paikka keppinä ollut.

Sampan hakeverstas (8.5.2009)
Tietenkin tätä hienoa kantosuoritusta kehuin paljon. Kun Samppa kantoi lehteä, hoin sille sanaa kanna, jotta se alkaisi vähitellen sisäistämään kantamiseen liittyvän käskyn.
Taidon opettamiseksi tarvitsee ensin itselle kuitenkin sisäistää mistä osista taito oikeastaan koostuu. Tässä taidossa on oman näkemykseni mukaan neljä osaa:
  • Koira ottaa lehden suuhun
  • Koira pitää lehteä suussa
  • Koira kävelee lehti suussa
  • Koira antaa lehden takaisin riipimättä sitä
Tässäkin tapauksessa alku on kaikkein hankalin, ja alkuun vielä tämän aamun jälkeen jäimmekin, vaikka edistystä kyllä tapahtui. Hankalaa on saada koira käsittämään, että sen halutaan ottavan lehti suuhun. Itse edistyin Sampan kanssa lähinnä niin, että yritin antaa lehteä Sampalle kuten keppiä; heilutin lehteä sampan kuonon edessä, hoin sanaa kanna ja toivoin että se jossain vaiheessa nappaisi lehdestä kiinni. Heti kun Samppa iski hampaansa lehteen kiinni, kehuin ja annoin nakinpalan.
Tätä toistetaan, toistetaan ja toistetaan siten, että kun koira nappaa lehdestä, yritetään pidentää aikaa ennen kuin kehutaan ja annetaan nakkia. Aamun session jälkeen Samppa osasi napata lehdestä kiinni kun sitä sille tarjotaan, mutta vielä lehti tippuu aika pian maahan.
Seuraava vaihe on nähdäkseni se, että koiralle tarjotaan lehteä ja kun se ottaa siitä kiinni, lähdetään kävelemään pitäen lehdestä kiinni. Jos koira vielä kävellessä pitää itse lehdestä, siitä voi itse irrottaa, ja jos vielä tässä vaiheessa koira kantaa lehteä, sitä voi kehua ja palkita vuolaasti.
Lopuksi tulee vielä vaihe, jossa koiran pitää irroittaa lehdestä käskettäessä. Tämä on helppoa jos koira tietää jo ennestään mitä "irti" tarkoittaa - ja se pitäisi jokaiselle koiralle opettaa siltä varalta että koira käy hampaillaan kiinni johonkin mihin sen ei todellakaan pitäisi käydä kiinni.

Lehden, keppien ja muiden esineiden kantaminen vahvistaa koiran niskalihaksia, joten tämän taidon oppimisesta on ilon lisäksi myös hyötyä koiran terveydelle.

Metodeitani ja ajatuksiani saa toki vapaasti kommentoida ja ehdottaa myös parempia metodeita jos niitä tiedossa on.

0 kommenttia: