maanantai 18. tammikuuta 2010

Sampan trimmaus

Selasin vanhoja postauksia läpi ja tämä postaus tuli luonnos-tilassa vastaan. Alun perin olin postaamassa tätä jo viime vuoden toukokuun lopulla, mutta jostain syystä olin jättänyt tämän kesken.
Miksi koiria trimmataan, kammataan, harjataan ja hoidetaan turkin puolesta melkeinpä enemmän kuin omistajan hiuskuontaloa? Alla ennen-jälkeen kuvissa yksi hyvä syy:

Ennen (17.04. 2008) © Six-Pack Sealyhams

Jälkeen (heinäkuu, 2008) © Six-Pack Sealyhams

Näyttelyissä käytettävää koiraa trimmataan ja sen turkkia hoidetaan tietysti enemmän kuin tavallista kotikoiraa, mutta yllä olevaan ennen-kuvan kuntoon ei kotikoiraakaan ole tarkoitus päästää.
Koiranäyttelyt ovat periaatteessa kauneuskilpailut, joten voittamisen kannalta on hyvä että koira on trimmattu parhaimpaan näköönsä. Samaan hengenvetoon mainittakoon että koirat eivät oman komeutensa tai kauneutensa päälle juuri mitään ymmärrä ja että koiranäyttelyt voidaan äkkiseltään leimata täysin turhiksi, mutta muistutettakoon, että näyttelyiden yhtenä tarkoituksena on ohjata koirien jalostusta roduille tyypilliseen - ja mikä tärkeämpää - terveelliseen suuntaan.

Sealyhaminterrierin turkkia on kammattava ja harjattava useamman kerran viikossa, mieluiten jopa päivittäin. Säännöllinen kampaus ja harjaus estäävät turkin takkuuntumisen, mikä tekee myös sen, että turkkia on helpompi kammata.
Kuten olen tainnut jo aiemmin mainita, niin Sampan turkki ei ole aivan niin karkea kuin se voisi olla, joten turkkiin tarttuu kaikki lika vähän liiankin helposti, joten erityisesti keväisin ja syksyisin turkkia tarvitsee myös pestä usein. Pelkkä vesipesu ei riitä, joten tarvitaan myös sampoota. Tuskin tulee kenellekään yllätyksenä että kuten ihmisille niin myös koirille on olemassa huikea määrä erilaisia pesuaineita - eikä tässäkään tapauksessa edes yksi pullo yhdelle koiralle riitä. Missään ei ainakaan minulle ole tullut vastaan koirasampoota, joka olisi tarkoitettu karkealle terrierin karvalle ja samalla olisi tarkoitettu myös valkoiselle turkille.

Emme itse trimmaa Samppaa, vaan uskomme lujasti kasvattajan taitoon trimmata kasvattejaan, joten kiikutamme Sampan vähän näyttelyistä riippuen noin kuukauden-kahden välein trimmattavaksi. Trimmaukseen kuluu aikaa yleensä tunnista kahteen. Trimmauksen aikana Sampan korvat, pää (ei otsatukkaa ja partaa) ja rinta (ei varsinaisia "rintakarvoja") ja takapuoli ajellaan trimmerillä lyhyeksi ja loput turkista kevennetään nyppimällä.
Nyppiminen on sana, jossa on ikävänkuuloinen sävy, ja asiasta on käyty keskustelua muun muassa Suomen Eläinsuojeluyhdistyksen foorumilla. Keskustelun aloittaja on todennäköisesti vienyt koiransa nypittäväksi taidottomalle trimmaajalle, minkä takia koira on kärsinyt ja sen johdosta aloittaja on yrittänyt omien sanojensa mukaan tehdä jopa lakialoitetta nyppimisen kieltämiseksi. Myöhemmin keskustelussa tulee järjen ääntäkin kyllä mukaan.
Nyppimistä tehdään lähinnä karkeakarvaisille roduille ja silloin kun turkki on "kypsä" nyppimiselle. Nypittäessä koiralta poistetaan vanha, jo melkein itsestään irtoava karva jotta tilalle pääsee kasvamaan uutta (ja karkeaa) karvaa. Näin menetellessä koiraan ei satu, ja jotkut yksilöt saattavat jopa nukahtaa operoinnin aikana.
Tarkempia ohjeita nyppimiseen on esimerkiksi Suomen Jackrussellinterrierit ry:n sivuilla, mutta suotavaa on jättää nyppiminen niille jotka sen osaavat.

Lopuksi vielä Raumalla ilmestyvän Länsi-Suomen Messi-viikkoliitteen (22.5-28.5.2009) koko aukeaman juttu Maijasta, joka on Sampalle sukua luokkaa "serkku", mikäli oikein sukutauluja tulkitsin. Kyseessä on Sealyham kuitenkin.

0 kommenttia: