keskiviikko 17. kesäkuuta 2009

Kissat vastaan koirat, osa I

Aamulehti revittelee otsikolla: Uskomus romukoppaan: koira pesee kissan älykkyydessä. Pientä puolueellisuutta on havaittavissa heti alkuun jutun kirjoittajalla, sillä jutun aiheena olevan tutkimuksen tekijä toteaa lopulta kissojen ja koirien vain olevan erilaisia.
Uutisen kommentit ovat (jälleen kerran) viihdyttävää luettavaa kun kissa- ja koiraihmiset säntäävät paikalle kaivamaan poteroja asemasotaansa varten.
Itse tutkimus perustui läpinäkyvän seinän taakse narun päähän sidottuihin herkkuihin. Karvapallojen tehtävänä oli kiskoa herkkupalat narun kanssa omalle puolelleen.

Sen nyt omienkin kokemusten perusteella pystyy toteamaan että kyseessä on (yllätys, yllätys) kaksi erilaista eläinkunnan edustajaa. Makupaloihin perustuvat kissa-koira-vertailutestit ovat omasta mielestäni vähän arveluttavia, sillä ne kissat jotka minä olen nähnyt, eivät juuri hirveän innoissaan ole esimerkiksi lattialle tippuneista ruoantähteistä, kun taas koirat ovat heti paikalla putsaamassa lattiaa. Toisin sanoen, makupalatesteissä nähdäkseni koirilla on joka tapauksessa suurempi motivaatio tehdä jotain, siinä missä kissat tuskin vaivautuvat.

Alkuperäinen Cats outsmarted in psychologist's test löytyy the Guardianin sivulla, jossa on lopussa hauskasti leikitelty sanan "string" kanssa, viitaten siihen miten kissat eivät ymmärtäneet narujen vetämisen syy-seuraussuhdetta: "There is just one consolation. Humans don't understand string theory either."

0 kommenttia: