tiistai 30. kesäkuuta 2009

Huh hellettä!

Ahvenisjärven rannalla (29.6.2009)

Viikonloppu kului pääasiassa muuttopuuhissa kun vaihdoin asuntoa Hervannan sisällä. Lähdin turhan tilavasta kaksiosta vaihtoon lähtevän kaverini yksiöön. Olen nyt Sampan kanssa puolitoista viikkoa Tampereella, jonka jälkeen Samppa jää taas Lauralle kun minä menen todennäköisesti kolmeksi viikoksi töihin Lappeenrantaan.
Eilen tulin todenneeksi, että koiran ulkoiluttaminen lähes 30 asteen helteessä vähän keskipäivän jälkeen ei ole se kaikkein paras idea. Tällaisilla helteillä ulkoiluttaminen on parasta hoitaaa aamulla ja illalla jolloin ilma ei ole niin kuuma.
Aamulehti vieläpä povasi maanantaiaamun painoksessaan joka päivälle viikon ajaksi lähes 30 asteen lämpölukemia. Aurinko ja helle hellivät nyt lomalaisia, mutta koirille riittäisivät vähemmätkin lämpöasteet, tämän huomasin kun olin Sampan kanssa sunnuntaina tulossa Raumalta Tampereelle tummanharmaalla Saabillani, jonka ilmastointi sanoi itsensä irti noin 14 vuotta sitten.
Olin hädin tuskin ehtinyt vajaan 20 kilometrin päähän Lappiin kun Samppa läähätti kieli pitkällä. Otin muuttotavaroiden joukosta likapyykkiin menossa olevan t-paidan, jonka kastelin kylmällä vedellä kaverini luona. Kylmällä vedellä kasteltu t-paita viilensi hot dogin ainakin ensi hätään. Pysähdyin matkan aikana vielä Eurassa ja Nokialla ja tarjoilin Sampalle vettä ja kastelin t-paitaa uudestaan, omaa hydraatiota unohtamatta.
Viilennykseen käy melkein paremmin myös kasteltu pyyhe, tai jos oikein haluaa varustautua, niin eläintarvikeliikkeistä löytyy juuri koiran viilennykseen tarkoitettuja, kosteutta imeviä, sienimäisiä pyyhkeitä. Alla olevassa kuvassa Sampalla on juuri tällainen pyyhe päällään Mäntän näyttelyissä:
Odottelua Mäntän koiranäyttelyssä (31.5.2009)

Viime viikolla Laura osti Rauman koiranäyttelyn muotinäytöksessäkin Sampan päällä nähdyn paidan, joka kasteltuna viilentää koiraa helteisellä ilmalla myös yllättävän hyvin. Minä(kin) aluksi leimasin koirien vaatetuksen jokseenkin turhaksi toiminnaksi, mutta nähtävästi siinäkin omat hyötynsä on.

Rauman koiranäyttelyn muotinäytöksessä (23.5.2009)

Kasvattaja tarjoili eilen sähköpostin kautta Pirkka-niksin koiran viilennykseen: Jos koira on autossa mukana mökkimatkalla, niin pakastimesta voi ottaa pakastevihannekset koiran alle matkan ajaksi. Koira pysyy näin viileänä ja mökille saavuttaessa vihannekset ovat sulaneet valmiiksi käyttöä varten.

Ja koiraa ei sitten jätetä auringossa seisovaan kuumaan autoon yksin. Ikkunoiden raottaminen auttaa hieman, mutta 30 asteen helle on jo liikaa vaikka ikkunat olisivatkin raollaan.

0 kommenttia: