torstai 4. kesäkuuta 2009

Hännänheiluttajat

Minulla ei ole täällä Mansesterissa telkkaria, joten yritin katsoa jos Top Gearin jaksoja olisi ollut vielä internetin kautta nähtävillä MTV3:n Katsomossa. Top Gearia ei enää löytynyt mutta sattumalta osui silmiini tämä toinen ohjelma:
Hännänheiluttajat on tosi-tv-lifestyle-asiaohjelma, jossa kanadalainen ihmissuhdekonsultti ja koirakouluttaja Brad Pattison laittaa koirahuushollit järjestykseen. Formaatti on periaatteessa sama kuin Pikku julmurit- ja Lapsityrannit-ohjelmissa mutta tässä vain kodin rauhaa ja järjestystä sotkevat kakaroiden sijasta koirat.

Ensimmäisessä jaksossa Brad menee selvittämään asioita kuntoon perheeseen, joka on hajoamassa käsiin. Perheen isä tekee 14-tuntista työpäivää jotta ei joutuisi olemaan koirien kanssa kotona, minkä takia tyttäret tuntevat että perhe on hajoamispisteessä sillä välin kun äiti lellii ja lässyttää koirat pilalle ilman mitään kontrollia.
Jakso noudattaa formaatille tuttua kaavaa; spesialisti tulee paikalle ja toteaa tilanteen olevan täysin mahdoton ja ihmettelee miten tähän on tultu. Autettaville annetaan ohjeet miten toimia ja tilanteen edistyminen tarkistetaan muutaman päivän kuluttua. Tilanne ei ole edelleenkään hanskassa, mutta lopulta asiantuntija selvittää ongelmat vääntämällä asiat rautalangasta.

Näin kun jälkeenpäin ajattelee, niin varsinaisia hyödyllisiä vinkkejä siihen, miten omaa koiraa pitäisi pitää, ei juuri tullut. Toisaalta ei myöskään hirveästi tullut ohjeistusta siihen miten itse pitäisi käyttäytyä. Tämän jakson pointtina tuntui olevan pitkäjänteisyys, jota koirien kanssa kyllä tarvitaan. Perheen äidillä ei juuri hirveästi pinnaa näyttänyt olevan, ja siitä melkein kaikki ongelmat vaikuttivat alun perin johtuvan.
Ohjelma pyrkii toteamaan että yleensä vika on koiran omistajassa eikä koirassa itsessään. Eli voikin miettiä ohjelman englanninkielistä nimeä (vapaasti suomennettuna) minun hihnani päässä, ja sitä, että kumman pään kannalta ohjelmalle on nimi annettu.

Loppujen lopuksi Hännänheiluttajat on kuitenkin enemmän viihde- kuin asiamielessä tehty, mutta ohjelmasta on silti mahdollista laittaa joitain satunnaisia vinkkejä takataskuun.

0 kommenttia: