torstai 12. marraskuuta 2009

Vielä eko-tassunjäljestä

Viitaten aiempaan postaukseeni Koirien ekologisuus, internetissä tuli vastaan vielä yksi sivusto, New Scientist, joka kertoo vielä vähän tarkemmin koirien ja yleensä lemmikkien ekologisesta jalanjäljestä: How green is your pet? Asian kertaukseen käy hyvin New Scientistin kaavio ekojalanjälkien suhteesta. Kyseessä on Uusi-Seelantilaisen tutkijaryhmän väitös, että katumaasturi kuluttaa vähemmän luonnonvaroja kuin lemmikkikoira.
New Scientistin artikkeli paljastaa vielä vähän lisää tästä tutkimuksesta; sen lisäksi että koirien omistajat pitäisi laittaa jalkapuuhun torille maapallon tuhoamisesta, niin myös kissaihmiset joutuvat syytöksen kohteeksi ylläpitämällä taktista ekologista täsmäasetta, kissaa. Kissat tuhoavat ekosysteemiä tappamalla lintuja, levittämällä tauteja ja saastuttamalla luontoa. Pahimmassa tapauksessa vapaana liikkuvat kissat tappavat virtsaamalla maahan saukkoja ja vaikuttavat toiminnallaan jopa delfiinien ja valaiden elämään.

Hetkinen, mitä?

Kuulin vähän juttua, että St. Louisin tuhonneen hurrikaanin aiheutti etelä-Hervannassa siipiään lehauttanut nokkosperhonen.
Lemmikeillä varmasti on oma vaikutuksensa ekosysteemiin, mutta ihminen itsessään vaikuttaa siihen huikean paljon enemmän. Lisäksi uskon, että koirien ekologinen tassunjälki ei ole noin suuri mitä tutkimus antaa ymmärtää, sillä käsittääkseni ainakin osa koiranruoasta syntyy sivutuotteena ihmisten ruokaa tehtäessä. New Scientistin artikkelin lopussa todetaankin, että koiran ekologista tassunjälkeä voi pienentää syöttämällä sille samoja ruokia kuin mitä itse syö.

Päivän (negatiivinen) koirauutinen löytyy Aamulehdestä: Talutushihnassa olleet koirat hyökkäsivät naisen kimppuun. Omistaja ei ollut hallinnut kahta hihnassa ollutta isoa koiraa jotka syystä tai toisesta kävivät kadulla kulkeneen naisen kimppuun. Parhaiten voisin ehkä yhtyä uutisen kommentoijaan numero 6, joka arvelee, että nämä koirat tuskin ovat hallinnassa kotonakaan, ja että nämä isot koirat puolustavat viettiensä perusteella laumaansa, koska kokevat että lauman muut jäsenet (ihmiset) eivät ole kykeneväisiä itseään puolustamaan. Taustoista sen enempää tietämättä, leimattakoon koirien ulkoiluttaja syylliseksi väärät koirat väärällä ihmisellä -perusteella.

Samppa-rintamalta ei ole mitään uutta kerrottavaa. Uusia kuviakaan ei ole, sillä ulkona kuvien ottaminen on hankalaa, koska Samppa menettää heti mielenkiinnon kuunnella yhtään mitään jos alkaa kameran kanssa näpertämään. Kuvien ottamiseen Sampasta nyt ainakin toistaiseksi tarvitaan kaksi ihmistä, kun ei kerran mitään poseeraa-ja-pysykin-paikalla -käskyä ei ole tuolle elukalle opetettu. Kaikkeen ei vain riitä aikaa.

1 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Terveisiä Sampalle! En aiemmin ollut tajunnutkaan, että täällä kotikulmilla asuu toinenkin siili meidän Liza-karvanakin lisäksi :)