maanantai 2. marraskuuta 2009

Raatelun ja puremisen ero

Minulla ei ole suomen kielen sanakirjaa käsieni ulottuvilla, mutta voisin väittää että muutamat median tahot käyttävät raatelu-sanaa vähän turhan herkästi. Esimerkkinä seuraava tapahtuma:
Vantaalla "isokokoinen saksanpaimenkoiran näköinen koira" puri ohi pyöräillyttä 80-vuotiasta naista jalkaan. Koiraa taluttanut henkilö ei ollut koiran omistaja, mutta koira oli naisen mukaan "asiallisesti kytkettynä". Taluttaja ja nainen vaihtoivat yhteystietoja ja myöhemmin koiran omistaja pahoitteli tapahtumaa naiselle. Nainen siirtyi tapahtumapaikalta taksikyydillä sairaalaan tikattavaksi.
Valitettava tapahtuma, mutta onneksi vammat jäivät mummon osalta pieniksi. Sen tarkemmin spekuloimatta sitä, että kannattaako omistajan antaa koira jonkun toisen talutettavaksi - ja kuinka hyvin koira täytyy olla koulutettu ennen kuin toiset voivat koiraa taluttaa - suodatetaan tapahtuma pidemmittä puheitta lööppigeneraattorin läpi: Iltalehteen lätkäistään otsikko "Koira raateli iäkkään naisen sairaalaan" ja Vartti.fi:lle hieman lievempi "Hihnassa ollut koira raateli iäkästä naista". Mikäs siinä jos lööppi myy, ei sillä väliä vaikka todellisuutta vähän dramatisoidaan, vai kuinka?

On ikävää jos koira varoittamatta puree ohikulkijaa jalkaan, mutta jokin roti uutisoinnissakin pitäisi olla. Varmasti saksanpaimenkoiran kokoisen koiran purema pohkeeseen sattuu, ja pisteet menevätkin tässä teräsmummolle, joka jäi selvittämään yhteystiedot ja jäi odottamaan taksia vertavuotavan jalan kanssa.
Mutta tämän postauksen pointtiin: itse ymmärrän raatelun tapahtumana, jossa kynsin ja hampain jokin eläin puree ja riepottelee raivon vallassa uhriansa niin, siinä ei enää taksikyytiä harkita jos kyseessä on ihminen. Englannin kielen sanat maul ja mutilate lienevätkin osuvimmat käännökset tälle sanalle. Yllä olevasta Iltalehden otsikosta saa juuri sen mielikuvan, että nainen toimitettiin Medi-Helillä suoraan teho-osastolle.

Samppaa koskettavat lähinnä ne realiteetit, että koiranruoka ja kakkapussit ovat loppu ja Samppaa ei ole nyt viikkoon kammattu ja harjattu, sillä kaikki Sampan kammat ovat Raumalla. Taidan käydä eläinkauppakäynnin ohella myös kirjastossa katsomassa mitä mieltä sanakirjat ovat raatelusta. Saanhan tähän kauniiseen marraskuiseen päivään vielä vähän lisää mielihyvää kun päihittää median pilkunviilauksessa.

0 kommenttia: