perjantai 12. maaliskuuta 2010

Silakkaa, pelipaita ja kevät

Kuvassa vasemmalla on silakka eli Clupea harengus membras. Silakka on sillin alalaji ja se on saalismäärältään Suomen tärkein kala. Suurin osa pyydetyistä silakoista päätyy lohenkasvattamoihin ja turkistarhoihin. Lautaselle laitettuna silakka on edullinen ja ravinteikas[wiki].
Koiranruokana silakka kuulemma parantaa turkin laatua - ilmeisesti samasta syystä turkistarhat ovat silakan suurkuluttajia. Samppaa varten keitetyt silakkafileet tuovat lisäksi mukavan merellisen aromin Sampan hengitykseen ja koko kämppään muutaman päivän ajaksi, unohtamatta sitä, että silakka laittaa Sampan vatsan mukavasti kuralle. Osaltaan vika voi olla siinä, että Sampalle ei ole aiemmin kalaa juuri syötetty, mutta todennäköisesti silakasta ei nyt kuitenkaan tule kiinteää osaa Sampan ravintoympyrään.

Pelipaita (12.3.2010)
Kasvattajapariskunta palasi kolmen viikon lomamatkalta pohjois-Amerikasta. Samppa sai tuliaisiksi Toronto Maple Leafsin pelipaidan joka värityksensä puolesta sopii Suomalaisin maisemiin kuin emäntä aitanpolulle. Kiitokset kasvattajille.

Lisäksi kevät on virallisesti alkanut; Sampan tassuja on täytynyt pestä kolmen perättäisen lenkkikerran jälkeen kuraisen lumisohjon takia. Nyt vain täytyy odotella sitä viimeistä varmaa kevään merkkiä, eli lehtien lukijapalstojen täyttymistä koirankakkakeskustelulla.
Kevätauringon lämpö sulattaa talviset hanget, joiden alta paljastuu lumen suojiin hautautuneita liukumiinoja, jotka saavat keskiverto-jalankulkuväylän käyttäjän näpyttelemään tekstaria täydessä raivossa paikallislehden lukijapalstalle. Paras sana kuvaamaan keväisin käytävää keskustelua lieneekin englannin sana rage (esim. road ragen[wiki] yhteydessä).
Asian huomattavan yhteiskunnallisen vaikutuksen vuoksi Samppa-blogi seuraa koirankakkakeskustelun (ja kevään) etenemistä: Viimeisimmässä Uudessa Raumassa tekstaripalstalla 33:sta viestistä vasta vain kaksi (eli pyöreät 6,1 %) koski koirankakkaa. Uusimmassa Tori-lehdessä sen sijaan 7:stä viestistä yksi (14,3 %) koski aihetta. Jatkoa seuraa.

1 kommenttia:

Sindu kirjoitti...

Olekko kokeillut ihan vaan lorausta rypsiöljyä ruuan joukkoon? Kuulemma sekin pitää turkin nättinä.