lauantai 27. maaliskuuta 2010

Koirien jätöksistä. Taas.

Varsinaiset Samppaan liittyvät postaukset ovat harmittavan vähissä, eikä asialle juuri voi mitään. Vaihtoehdot ovat kaventuneet siihen, että joko olen postaamatta tai sitten puhun niin sanotusti paskaa. Valitsen edellisen.
Intter-atk-www:ssä tuli vastaan asiaan liittyvä, omalla tavalla hyvinkin huvittava ja idealtaan kekseliäs blogi, nimeltään Kevään merkkejä. Blogissa seurataan kevään edistymistä jämäkän visuaalisin keinoin, ilman turhaa selittelyä.

Lauantain Uudessa Raumassa oli yksi koirankakka-aiheinen kansantekstari, joka sanasta sanaan näyttää tältä:
Sinä tunnistettu koiran taluttaja. Koirasi jätöksen voisit viedä muualle, ettei Sinisaaren palvelutalon roskikseen.
Jos koiran ulkoiluttaja jättää keräämättä koiran jätökset, tulee sanomista. Jos jätökset vie väärään roskikseen, tulee sanomista. Seuraavaksi kai tulee sanomista jos jätösten keräämiseen käyttää ei-biohajoavia pusseja (joita saa yhden biohajoavan pussin hinnalla noin kolme). Yleinen mielipide koiranomistajia kohtaan tuntuu painuvan keväisin niin paljon pakkasen puolelle että Tammerkoski on kauttaaltaan jäässä vielä vappunakin ja fuksit eivät pääse teekkarikasteeseen.
Itse pyrin välttämään taloyhtiöiden ja muiden yksityisten tahojen roskiksia jotta en aiheuttaisi pahennusta kaiken maailman kerrostalokyttääjien silmissä. Silloin tällöin tosin kohdalle osuu sellainen lenkki, että matkan varrelle ei osu yhtäkään julkista roskista, jolloin jokseenkin vaivaantuneena ja häpeissäni käyn heittämässä jätöspussin lähimpään yksityiseen roskikseen joka kohdalle osuu. Toivon että saan tämän häpeällisen toimintani anteeksi, sillä olen joka tapauksessa pyrkinyt olla jättämättä koiran jätöksiä jalkakäytävän reunoille tai puiston nurmikolle. Kuten edellisessä postauksessani mainitsin, kannattaisin jonkinlaista järkevää koiraverotusta jos sillä saatasiin lisää roskiksia katujen varsille.

Seuraavassa hieman faktatietoa kumoamaan ainakin jokseenkin ärsyttävää ja usein koiranjätöskeskusteluissa esiintyvää väitettä koirat eivät kuulu kaupunkiin: Suomessa on noin 600 000 koiraa[1] ja 5 350 000 asukasta[2], eli peruslaskuopin mukaan noin joka yhdeksännellä suomalaisella on koira (maailmanlaajuisesti joka 11:llä[3][4]). Varhaisimmat löydetyt todisteet ihmisen ja koiran yhteiselosta on ajoitettu noin 14 000 vuoden päähän ja tuoreemmatkin löydökset ovat noin 5 700 vuotta vanhoja[5]. Teollistumisen mukanaan tuoma voimakas kaupungistuminen alkoi 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa[6], eli aika äskettäin suhteutettuna koirien kesyttämiseen. Näihin faktoihin perustuen on mielestäni turha sanoa että koirat eivät kuulu kaupunkiin sillä koirat kuuluvat sinne missä ihmisetkin ovat.

1. Koira, Kennelliitto. Viitattu 27.3.2010
2. Suomen asukasluku, Väestörekisterikeskus. Viitattu 27.3.2010
3. Maailman väestö, Wikipedia. Viitattu 27.3.2010
4. Dog, Wikipedia (englanniksi). Viitattu 27.3.2010
5. Dog history, About.com (englanniksi). Viitattu 27.3.2010
6. Nykyajan kaupungistuminen, Wikipedia. Viitattu 27.3.2010

0 kommenttia: