torstai 25. maaliskuuta 2010

Koiraverosta

Keskiviikon Tori-lehdessä on uutinen jalostusstrategiasta, joka hiertää koirankasvattajien ja kennelliiton välejä. Lisäksi Aamulehden Moro-liitteessä jopa koiranomistajatkin ihmettelevät hangen alta paljastuvan koirankakan määrää, ja asiaan liittyen itse Aamulehdessä on uutinen 20 000 pimeästä koirasta. Koirankakasta saa ihan tarpeekseen jo muutenkin, joten on parempi keskittyä tarkastelemaan 1800-luvulta peräisin olevaa lainsäädännöllistä reliikkiä joka tunnetaan myös nimellä koiravero. Wikipedia kertoo aiheesta seuraavaa:
  • 1800 ruotsin säädyt päättivät alkaa kantamaan määräaikaista koiraveroa.
  • 1878 koiraverosta annettiin säädös, jonka mukaan koirista kerättiin veroa korvaukseksi vesikauhuun kuolleista kotieläimistä.
  • 1882 koiravero poistettiin väliaikaisesti maaseudun koirilta.
  • 1894 vero otettiin takaisin käyttöön siten, että kunta sai päättää veron suuruudesta ja verotulojen käyttökohteista.
  • 1942 verosta vapautettiin valtion palveluksessa olevat koirat sekä opaskoirat.
  • 1979 vuoden 1894 laki kumottiin ja lisää tiettyihin käyttöihin tarkoitettuja koiria vapautettiin verosta. 1991 lähtien kunnanvaltuustot ovat saaneet päättää kantaako koiraveroa vai ei.
Pikainen googlekierros kertoo että koiraveroa kannetaan nykyään enää ilmeisesti Helsingissä, Tampereella ja Järvenpäässä. Muun muassa turussa veron kerääminen on lopetettu vuonna 2009. Kerava lopetti koiraveron keräämisen tämän vuoden alussa. Google antoi sen vaikutelman, että erityisesti 2000-luvun alussa iso osa kunnista on luopunut koiraveron kantamisesta, osaksi sen takia että sen keräämisestä kertyy enemmän kuluja kuin tuottoa.
Tampereelle koiravero tosin tuottaa 150 000 euroa vuosittain, kuten edellä linkitetyssä Aamulehden uutisessa mainittiin.

Koiravero on hieman kyseenalainen, mutta ainakin osaksi sen avulla suuret kaupungit ovat pystyneet pystyttämään ja ylläpitämään koirapuistoja ja koirankakkapussitelineitä. Itse ehkä jopa olisin koiraveron kannalla - sillä edellytyksellä että siitä saatavat varat varmasti menisivät koirien kunnallisten palvelujen kehittämiseen ja että koiravero olisi tasapuolinen kaikille koiranomistajille. Tasapuolisuus on toisaalta suhteellinen käsite, sillä esimerkiksi koirapuiston vieressä asuva yhden koiran ulkoiluttaja hyötyisi koiraveroeuroistaan enemmän kuin metsän perukoilla asuva koirankasvattaja.

Samppa lähti Lauran kanssa Raumalle, ja itsellä on ollut hieman tyhjä olo noin kuuden viikon jälkeen kun ehdin jo tottua siihen miten Samppa reagoi erilaisiin asioihin mitä teen. Nyt kun Samppa ei ole paikalla niin tuntuu kuin jotain puuttuisi.

0 kommenttia: