torstai 10. joulukuuta 2009

Kielletyt aineet

Kielletyt aineet - eli mitä koiralle ei saa syöttää? Laura lähetti aamulla viestiä ja kysyi että kumpaa ei koiralle saanut antaa, munan valkuaista vai keltuaista. Itsekään en heti muistanut vaikka muistan kyllä kuulleeni asiasta. Internetin keskustelupalstoilla ja myös Sampan mukana tulleessa koiranhoito-oppassa kerrotaan, että koiralle ei saa antaa raakaa kananmunan valkuaista, sillä se estää muun muassa B-vitamiinin imeytymisen elimistöön.
Suklaa tulkitaan koiranäyttelyissä dopingiksi. Lisäksi koiran elimistö ei pysty käsittelemään suklaan sisältämää teobromiinia. Tumma (eli "puhtaampi") suklaa sisältää tätä ainetta enemmän. Pienistäkin annoksista on seurauksena on myrkytystila.
Opas toteaa myös, että raa'at juurekset eivät sula koiran suolistossa, ja ne aiheuttavat muun muassa ummetusta. Juureksia voi tosin antaa raasteena. Oma tapani antaa porkkanoita Sampalle silloin tällöin lienee siis kyseenalainen.
Muita kiellettyjä aineita, joita saattaa ajattelematta antaa koiralle ovat sipuli, linnun ja porsaan luut ja rustot, raaka kala, suola, sokeri ja mausteet. Eksoottisempia kiellettyjä ruokia ovat viinirypäleet ja rusinat, sekä avokado. Lisäksi vahingossa koira saattaa kadulta syödä ksylitolia tai tupakantumppien mukana nikotiinia, joista molemmista voi aiheutua myrkytystila. Ikävimmissä tapauksissa jotkut viiripäät ovat saattaneet kylvää lenkkipolkujen varsille rotanmyrkkyä. Lisäksi vaikka itse olisi edesvastuuttomassa kunnossa, niin alkoholia ei saa antaa koiralle. Alkoholia voi joutua koiran elimistöön myös pullataikinasta, kun sen sisältämä hiiva alkaa käydä koiran mahassa.

Teksti perustuu osittain Taigalta-kennelin kiellettyjen ruokien listaan, jossa on tarkemmin eritelty miksi mikäkin aine on kielletty.

0 kommenttia: