keskiviikko 9. syyskuuta 2009

Uutisia 09.09.09

Vuoden muistettavin päivä lienee tänään, syyskuun yhdeksäntenä, mutta minähän en siitä stressiä ota. Sen sijaan jatkan juttua Rottweilerista, joka on nyt jo kolmatta päivää otsikoissa. Pääasiallinen uutislähteeni, Aamulehti, uutisoi: "Miten käy Rottweilerin? Koiran kohtalo voi mennä jopa käräjille". Heti perään on laitettu toinen aiheeseen liittyvä otsikko: "Näin Sveitsissä: Koiran voi hankkia jos sitä varten käy kurssin". Lisäksi paperisessa versiossa oli pari muutakin aiheeseen liittyvää artikkelia, muun muassa kertausta siitä millainen koira sopii mihinkin tarkoitukseen ja millaiselle omistajalle.

Rottweilerin tapaus on toistaiseksi poliisin silmissä eläimen vartioimatta jättäminen ja vamman tuottaminen.

Tässä tapauksessa taas nähdään, että koiran omistukseen ei pidä suhtautua liian kepeästi. Väärillä valinnoilla ja asioiden laiminlyönneillä voi olla - kuten tässä on nähty - rikosoikeudellisiakin seuraamuksia. Jo siitä lähtien kun aletaan miettiä koiran hankkimista pitäisi olla järki ja ajatus mukana; ei hankita liikuntaa ja tilaa vaativaa isoa koiraa pieneen kerrostaloyksiöön, jääräpäisyyteen taipuvaa räykyttäjää lyhytpinnaiselle omistajalle, tai kaikkein hankalimmin koulutettavaa elukkaa ensimmäiseksi koiraksi.

Aamulehden mukaan kymmenisen vuotta sitten Kennelliiton taholla mietittiin koiran ajokorttia, joka käsittäisi viikonlopun kurssin ja rasti ruutuun -tyyppisen loppukokeen. Tällainen pikakurssi tuskaan tekee kenestäkään täydellistä koira-asiantuntijaa ja kouluttajaa, mutta ainakin saisi ihmiset käsittämään mihin ovat ryhtymässä, jos eivät ole vielä koiraa hankkineet.

Edellisessä postauksessa jo asiaa kannatin, ja olen edelleen sitä mieltä, että jonkinlainen koiranpitokurssi tai koira-ajokorttikurssi olisi hyvä olla pakollinen ainakin ensimmäistä koiraa hankkiville ihmisille. Kurssin olisi oltava pakollinen, sillä muuten siinä kävisi niin, että juuri ne ajattelemattomat tulevat koiranomistajat joita varten kurssi olisi erityisesti tarkoitettu, eivät siellä kävisi.
Tuli vaan mieleen kun kerran kuulin tai luin jostain jonkun hankkineen jonkun en-nyt-muista-minkä koiran, ja perusteluina oli se, että se muistuttaa vähän kissaa. Jos haluaa kissaa muistuttavan eläimen, niin hankkii sitten kissan.

Mutta ennen kuin Suomeen saadaan koira-ajokorttia, niin tyytyminen on esimerkiksi Ilta-Sanomien hauvakoneeseen, joka kertoo mikä on sopvia koira itse kullekin. Itselläni westi sai korkeimmat pisteet, ja sealyhaminterrieri oli vielä kymmenen kärjessä. Kone kertoo myös mikä FCI-ryhmä sopii parhaiten, ja itselläni oli terrierierit kirkkaasti kärjessä.
En ole asiaan tarkemmin perehtynyt, mutta kennelliitto voisi toteuttaa oman koiranvalintakoneensa, koira-ajokorttia odotellessa - ja ajokortin luoman aasinsillan kautta pääsee mukavasti pelkääjänpaikalle loppukevennyskuvaan.

Oskari ja Samppa (1.9.2009)

0 kommenttia: