maanantai 28. syyskuuta 2009

Googlen sielunelämä

Koirista Googleen? Postauskynnys on tässä blogissa tällä hetkellä aika alhaalla, joten revitään asiaa sieltä mistä sitä irti saa.

Kyseenalaisia kuvahaun tuloksia (28.9.2009)

Kun Googlella hakee sivuja hakusanoilla maailman rumin koira, näyttää Google muutaman esimerkkikuvan myös kuvahakunsa kautta. Neljäntenä kuvana komeilee hieman yllättäen Sampan kuva (28.9.2009).

Mutta miksi Google leimaa Sampan maailman rumimmaksi koiraksi? Sen takia että kyseessä on kone, joka toimii juuri kuten pitääkin, eli tarkoin varjeltujen algoritmien avulla järjestää hakutulokset käyttäjälle todennäköisesti mieluisampaan järjestykseen keräämiensä tietojen perusteella.

Virhe on enimmäkseen inhimillinen, sillä itse menin laittamaan yhden postauksen otsikoksi Maailman rumin koira ja kenneli hotellihuoneessa. Blogger tekee niin, että postauksen otsikko lisätään sivun lähdekoodiin otsikkotageihin blogin nimen seuraksi. Google toimii niin, että se arvostaa erityisesti juuri lähdekoodin otsikkotagien sisältöä etsiessään osuvia tuloksia.

Itselleni on pieni mysteeri se, että miten Google valitsee osuvat kuvat. Apuna kuvien valinnassa Google käyttää kuitenkin edellämainittuja otsikkotageja ja muuta sivun sisältöä. Lisäksi sivun sijoittuminen hakutuloksissa määräytyy sen mukaan, että kuinka moni linkki halutulle sivulle johtaa ja kuinka monta kertaa sivulla on aiemmin käyty.
Seurauksena tästä kaikesta on kuitenkin se, että Sampan kuva päätyy maailman rumimpien koirien kuvien listaukseen, koska Google olettaa, että sivun kuvat littyvät otsikon sisältöön, joka tässä tapauksessa vastaa lähes täydellisesti hakusanoja.

Huvittavinta asiassa on se, että mainittu Maailman rumin koira ja kenneli hotellihuoneessa on koko blogin toiseksi suosituin sivu (11,90 % käynneistä) etusivun (43,20 %) jälkeen, yhden kuukauden seurantajakson ajalta. Kiinnostavampaa on kuitenkin se, että hieman yli 70 % juuri tälle Maailman rumin koira ja kenneli hotellihuoneessa -sivulle tulleista jää sivulle eikä poistu heti. Kyseinen arvo on huomattavasti alempi kuin tässä blogissa keskimäärin.

Tämä kertoo todennäköisesti vain siitä että en ole ainoa joka ihmettelee mitä Sampan kuva tekee maailman rumimpien koirien joukossa.

Yritin vielä selvittää kuinka paljon yleensä Googlella haetaan hakusanoilla maailman rumin koira, mutta tulokset jäivät laihaksi, sillä ilmeisesti Google Trends[w] on vielä sen verran vaiheessa lokalisoinnin kannalta että esimerkiksi edellämainitut hakusanat eivät juuri järkevää tulosta näytä. Esimerkkinä Google Trends -työkalun toiminnasta näytettäköön vaikka sealyhaminterrierien ja norwichinterrierien hakuvertailu.

Tällaista tänään.

0 kommenttia: